Boje Zavesa

Danas je ponuda zavesa zaista velika i mi ćemo se potruditi da vam olakšamo izbor. Zavese treba birati u zavisnosti od od stila i dominantne boje koja preovladjuje u samom prostoru. Boje imaju tu moć da vizuelno promene oblik i velićinu samog prostora. Boja moze biti slicna boji tepiha, boji namestaja ili boji zidova. Prilikom odabira zavesa, vodite računa o veličini prozora i osvetljenju. Odredjena boja moze prostor vizualno povećati, smanjiti, proširiti ili suziti. Lagane i prozračne zavese, svetlih boja idealno će se uklopiti u manje prostore. Velike i teske materijale bi trbalo koristiti iskljucivo u velikim prostorima. Zavese i draperije takodje utiču na količinu svetlosti i refleksiju boja u prostoru. Odredjuju i povezuju površinu zidova i prozora sa ostalim detaljima u prostoru. Ukoliko zavese imaju svoj jedinstveni stil i dizajn, ceo prostor će izgledati skladno ako isti dezen postavimo na ukrasnim jastucima ili sofi. Propuštanje svetlosti takodje zavisi od same boje zavese. Svetlije boje, poput krem ili vanile, propuštaju više svetlosti od tamnih boja i dobar su izbor za dnevni boravak, kuhinju ili trpezariju. Tamne boje prvenstveno treba koristiti za spavaće sobe. Naravno, osnovna boja zavesa bi trebalo da se uklopi u ostatak boja u prostoru.


Crvena je optimistička boja vreline, kretanja, strasnog života i seksepila. Crvena boja daje energiju i entuzijazam. Crvena boja potstiće senzualnost i aktivnost. Crvene zavese se savrseno uklapaju sa crnom, belom i svim tonovima sive boje u enterijeru. Crveno, crveno, crveno, crveno je boja ljubavi...

Zelena boja zavese je uvek hrabar izbor. Zelena je boja prirode, opušta, relaksira i daje osećaj smirenosti i uživanja. Zelena boja draperija takodje unosi harmoniju u vaš dom. 

Bela je nežna boja koja će učiniti da prostor izgleda uredno i umirujuće. Boja sa kojom nikada ne možete pogrešiti moze u isto vreme biti i veoma elegantna. Bele zavese pojačavaju efekat ostalih boja u prostoriji. Preporučljive su za sve prostorije zbog reflektovanja svetlosti i boljoj osvetljenosti.

Sve nijanse plave podsjećaju na nebo i vodu. Plava boja zavesa podstiče maštu i kreativnost, odrazava stabilnosti i savrsena je uz beli, sivi, ljubicasti ili teget namestaj. Pod ili tepihe je pozeljno odraditi u beloj boji naravno.




Ako prostor ima dosta svetlosti onda možete odabrati da vam zavese budu u tamnijim nijansama. Ako u sobi nema puno svetlosti onda je poželjno da zavese budu u svetlijim nijansama. Svetle boje utiću da prostorija izgleda veća i sjajnija. Tamne i teske boje daju prostoru toplinu i deluju intimnije. Za manje prostorije odgovara svetlija boja zavesa, a za velike odaberite boju bas po svom ukusu. Odabirom neke boje ili dizajna možete postići to da odredjene detalje enterijera naglasite ili neke druge prikrijete.